1. Главная
  2. Блог
  3. Мідь - вбивця вірусів

Мідь - вбивця вірусів

2 жовтня 2020
517

У Китаї її називали символом здоров'я. В Єгипті вона була символом вічного життя. Для фінікійців цей матеріал був синонімом Афродіти - богині любові і краси. За всіма цими яскравими образами стародавні цивілізації мали на увазі саме мідь. Матеріал, який культури по всьому світу визнавали життєво важливим для здоров'я протягом більше 5000 років. Про противірусні та протимікробні властивості міді людству відомо кілька тисяч років. А сучасні дослідження переконливо підтвердили знання стародавніх: молекули міді дійсно знищують всі відомі мікроби і віруси.

Мідні чаші для пиття використовували ще в Стародавній Індії. І до сих пір в цій країні для води прийнято використовувати посуд з міді. Мідь - це натуральний, пасивний, антимікробний матеріал. Він може самостійно стерилізувати свою поверхню без необхідності використання електрики або антисептика. У США більшість водопровідних труб зроблені з міді та мідних сплавів. Найбільшого поширення в будівництві мідь отримала під час першої промислової революції в кінці XIX століття. Метал широко використовували в обробці приміщень і для декорування інтер'єрів.

Дослідження переконливо доводять, що мідь значно перевершує сучасні матеріали за своїми антибактеріальними і противірусними властивостями.
«Ми спостерігали, як частинки вірусу буквально вибухають, потрапляючи на мідну поверхню. Мідь просто розчиняє їх », - розповідає фахівець з охорони здоров'я, професор Саутгемптонського університету Білл Ківілл.


На замовлення Американської асоціації виробників міді він провів серію досліджень, які демонстрували дезінфікуючі властивості міді і мідних сплавів.
Вчений в тому числі експериментував з попередником COVID-19 - коронавірусу 229E, відкритим в 2015 році.





Коли різні види бактерій, такі як гемофільна інфекція, кишкова паличка, стафілокок MRSA, або навіть коронавірус потрапляють на більшість твердих поверхонь, вони можуть жити там до чотирьох-п'яти днів. Але зовсім інша справа, коли вони приземляються на мідь і мідні сплави, наприклад, такі як латунь. На них віруси починають вмирати протягом декількох хвилин і зовсім не виявляються протягом декількох годин.

Коли вірус, чи бактерія потрапляють на мідний предмет, той покритий іонами міді. Ці іони проникають в клітини і віруси, як кулі. Мідь не просто вбиває ці патогени; вона руйнує їх, аж до нуклеїнових кислот або репродуктивних механізмів, зсередини. При потускненні латунь - сплав, який зазвичай складається з 67% міді і 33% цинку - вбиває бактерії, в той час як нержавіюча сталь - (в складі близько 88% заліза і 12% хрому) - практично не перешкоджає росту бактерій.

У випадку з коронавірусом COVID-19, звичайно, час вже втрачено - ніхто не буде терміново переробляти інтер'єри готелів із застосуванням мідних деталей. Але є спеціальні накладки для дверних ручок з мідної сітки, якими можна легко і швидко обладнати дверні ручки в готелях. Це дозволить позбутися від регулярної щоденної обробки поверхонь - економія на дезінфікуючих засобах і часу персоналу.

+38 067-005-00-33
Консультації по рішенню